WordPress-sivujen julkaisijan muistilista
Mitä on hyvä tarkistaa ennen sivujen julkaisua/mainostamista? Olen listannut tähän kirjoitukseen yleisimpiä kohtia, jotka voivat helposti unohtua sivujen julkaisun yhteydessä (lue: olen itse möhlinyt jokaisen kohdan kanssa vähintäänkin kerran).
1. Kirjaudu sivuilta ulos ja tarkista, että ne aukeavat edelleen oikein
Avaa sivut joko sellaisella selaimella, millä et ole kirjautunut WordPressiin sisään, tai kirjaudu omalla admin -tunnuksellasi ulos ja tarkista, että ne aukeavat tämän jälkeen oikein.
2. Poista salasanasuojaus / Under construction -asetus
Kehitysvaiheessa nettisivut on usein suojattu salasanalla, tai sivuille on laitettu koko sivuston kattava ilmoitus siitä, että ne ovat kehitteillä. Nämä voivat helposti unohtua päälle, mikäli olet itse kirjautunut sisään admin -roolissa ja et näe suojauksia sivuja läpikäydessäsi.
(Nämä pitäisi havaita jo yllä kuvatussa vaiheessa 1.)
3. Salli hakukoneet
Tarkista WordPressin asetuksista (Asetukset / Lukeminen) ettei hakukoneiden esto ole jäänyt päälle. Kehitysvaiheessa esto on yleensä päällä, mutta sivut julkaistessa hakukoneiden halutaan löytävän ne, eli kyseinen asetus on käytävä täppäämässä pois.
4. Tarkista onko 404 -sivu määritelty ja toimivan näköinen
Kokeile avata sivuillasi sellainen osoite mitä sieltä ei löydy (esim https://omadomainisi.com/sfgdgdfgd). Millainen sivu tästä aukeaa? Käyttäjälle pitäisi näyttää käyttäjäystävällinen ilmoitus siitä, että kyseistä sivua ei löydy sivuston sisältä. Esimerkiksi valmisteemaa käyttäessä tämä sivu on helposti voinut jäädä suomenkielisillä sivuilla englanninkieliseksi.
Kyseisestä virhesivusta käytetään termiä 404 -sivu ja sen asetukset saattavat löytyä suoraan teemasi asetuksista (”404 page”, ”404 page-settings” tms.), milloin voit käydä joko suomentamassa sivun näyttämät termit suoraan sinne tai valitsemassa sivun minkä haluat tässä yhteydessä näyttää käyttäjälle. Mikäli tätä ei ole suoraan määriteltynä teeman asetuksiin, sivun sisältö (sivupohja) löytyy todennäköisesti teeman tiedostoista nimellä 404.php. Kyseisen sivun termit voit todennäköisesti kääntää suoraan suomeksi käyttämällä esimerkiksi Loco Translate -lisäosaa.
Kuvassa näkymä Loco Translate -lisäosan käännöksestä.
404 -virhesivulla saattaa olla lisäksi käytössä hakukenttä. Tarkista, että kyseinen haku palauttaa käyttäjäystävällistä sisältöä niin, että sen tekstit on käännetty oikealle kielelle (Loco Translate) ja että hakutulokset näkyvät oikein silloin kun haussa käytetään sellaista termiä, mikä palauttaa sisältöä sivuiltasi. Lisäksi on hyvä tarkistaa, että ilmoitukset ovat oikein silloinkin kun käytetään sellaisesta hakutermiä, mikä ei palauta sivuilta mitään sisältöä.
Huom. Jos haluat välttää lisäosan käyttämistä näihin käännöksiin, voit luoda teemaasi kielitiedostot ja tehdä käännökset suoraan sinne. Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että mikäli käytät valmisteemaa, niin kielitiedostot on laitettava lapsiteeman sisälle, ettet menetä niitä teemaa päivittäessäsi.
5. Tarkista mobiilinäkymä
Olethan muistanut tarkistaa, että sivut toimivat myös kännykällä / mobiilisti? Tämä kuuluu tietysti huomioida jo sivujen kehitys -vaiheessa, mutta loppuvaiheessa asia on voinut taas unohtua. Helppo tapa käydä mobiilinäkymää läpi (sen lisäksi, että avaat ne omalla puhelimellasi) on avata sivut vaikka Firefox -selaimessa ja klikata hiiren oikealla napilla ”Inspect Element”:
Klikkaa seuraavaksi Responsive Design Mode -kuvaketta (kuvassa harmaalla taustalla oleva kännykän kuva):
Tämän jälkeen näet sivut mobiilinäkymässä:
Huomioithan, että sivun yläosan valikon asetteluun voi vaikuttaa se jos olet kirjautunut sivuille sisään. Kannattaa siis testata näkymää myös uloskirjautuneena.
Kun haluat poistua mobiilinäkymästä, klikkaa uudestaan Inspect element ja Responsive Design Mode. Tällöin selain avaa jälleen normaalin desktop -näkymän.
6. Käy sivut läpi muilla selaimilla
Olet todennäköisesti käyttänyt tiettyä selainta sivuja kehittäessä / testaillessa. Tarkista, että sivut aukeavat ja toimivat hyvin myös muilla yleisimmillä selaimilla.
7. Tarkista mille sivut näyttävät jakaessasi ne Facebookissa
Tuleehan kuvat oikein? Näkyykö sivun kuvaus? Voit määritellä sivujen kuvauksen WordPressin asetuksista kohdasta Asetukset / yleinen. Lisäksi kuvien näyttämiseeen sivukohtaisesti vaikuttaa artikkelikuvien määrittely. Suosittelen Yoast -lisäosan käyttämistä, minkä avulla voit tehdä lisämäärityksiä sivujen otsikkoon, kuvaukseen ja kuviin.
8. Testaa lomakkeiden sähköpostien lähetys
Jos sivuillasi on yhteydenottolomake tai muita lomakkeita käytössä, tarkista kertaalleen, että kaikista niistä lähtee sähköposti halutulle vastaanottajalle. Mikäli viesti ei tule perille, tarkista ensiksi käytetyn sähköpostilaatikon roskapostit. Jos viesti ei ole välittynyt, voi olla että nettisivujesi palvelin vaatii erilliset sähköpostipalvelimen SMTP -asetukset. Tähän voi käyttää esimerkiksi Easy WP SMTP -lisäosaa. Aiheesta löytyy hyvä artikkeli Zoner Oy:n nettisivuilta.
Lisäksi kannattaa tarkistaa, että lomake välittää kaikki siinä kysytyt tiedot oikein. Etenkin yhteydenottajan omat yhteystiedot on erityisen tärkeää olla viestissä mukana, koska mikään ei ole ärsyttävämpää kuin saada vaikkapa tarjouspyyntö, mihin et pysty vastaamaan.
9. Poista demo-sisältö
Oliko sivuillasi demo-dataa käytössä kehitysvaiheessa? Käy poistamassa kaikki ylimääräiset kuvat WordPressin Media-osiosta ja tarkista lisäksi sivut ja artikkelit (+mahdollinen portfolio, testimoniaalit yms lisäsisällöt); onko näissä mitään ylimääräistä, mitkä olisi nyt hyvä poistaa tai vaihtaa vaikka luonnos-tilaan? Mikäli jätät demo -sisältöjä sivuillesi, niin muistathan että esimerkiksi Googlen haku voi palauttaa niitä + ne voivat löytyä myös sivuillasi mahdollisesti käytössä olevan hakutoiminnon kautta.
10. Kieliversiot
Mikäli sivuillasi on useampi kieliversio käytössä, tarkista mikä kieliversio käyttäjälle avatuu silloin kun käyttäjän selain on suomenkielinen ja mikä silloin kun selain on englanninkielinen. Esimerkiksi jos kieliversiot on toteutettu Polylang -lisäosalla, niin lisäosan asetuksista voi määrittää sen, että käyttäjälle avautuu oletuksena selaimen kieliversiota vastaava versio:
Kuvassa Polylang -lisäosan asetuksissa oleva ”Tunnista selaimen kieli” -asetus. Mikäli toiminto on otettu käyttöön, käyttäjä ohjataan selaimen mukaiseen kieliversioon.
Lisäsin tästä huomion tähän kirjoittamaani artikkeliin juuri itselleni käyneen vahingon takia; sain asiakkaani nettisivut valmiiksi ja pyysin häntä vielä tarkistamaan, että siellä näkyy kaikki sisältö oikein. Asiakkaani ilmoitti heti, että hänellä avautuu vain tyhjä englanninkielinen etusivu. Tämä johtui siitä, että olimme jo ottaneet sivuilla kieliversion käyttöön vaikka sitä ei ollut vielä laitettu minnekään näkyville. Asiakkaani testasi sivuja englanninkielisellä selaimella, minkä takia hänelle aukesi englanninkielinen versio etusivusta. Asia korjautui poistamalla kyseinen asetus + vaihtamalla englanninkielinen sivu vielä varmuuden vuoksi luonnos-tilaan, ettei kukaan muukaan käyttäjä saa sitä vahingossa avattua.
11. Pyydä jotain toista testaamaan sivusi
Suosittelen, että testautat sivut vielä jollain muulla kuin itselläsi. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että melkein aina sivuilta löytyy vähintäänkin joku kirjoitusvirhe, tai jotain mikä ei asetu hyvin toisen henkilön käyttämän laitteen / selaimen näytölle. Samalla voit saada muitakin hyödyllisiä huomiota sivujen käytettävyydestä.
Tässä oli listattuna asioita, mitkä helposti unohtuvat tai joiden kanssa voi käydä vahinkoja sivut julkaistessa. Näiden huomiotta jättäminen voi aiheuttaa vierailijoille ensivaikutelman siitä ettei sivuilla ole kaikki kunnossa. Lisäksi julkaisuun liittyy esimerkiksi kuvien optimointia, sivujen nopeuden testausta, varmuuskopiointi- ja tietoturva-asioita, hakukone -optimointia yms, jotka jätin nyt käsittelemättä, koska keskityin tässä kirjoituksessa vain selkeisiin virhetilanteisiin.