Kaatuiko WordPress -sivustosi päivityksen myötä?
Lähiaikoina on moni palveluntarjoaja päivittänyt palvelimensa PHP-version 7.x -versiosta 8.x -versioon ja tämä on useissa tilanteissa aiheuttanut sen, että sivusto on kaatunut. Kun sivustoa yrittää avata, saa siitä oheisen virheilmoituksen:
Usein myöskään tuota kyseistä sähköpostia ei tule sivuston ylläpitäjälle, milloin sitä kautta ei voi kaivaa lisää tietoa ongelman aiheuttajasta.
Miten voin korjata kaatuneen WordPress -sivuston ja palauttaa sen toimintaan?
Listaan alla ”helppous -järjestyksessä” toimenpiteet joita noudattamalla useimmat näistä tapauksista saa korjattua (huom. käsittelen tässä vain itselläni yleisimmin vastaan tulevat ongelmatilanteet). Mikäli mikään näistä ei auta, niin sitten on ehkä parempi ottaa yhteyttä ammattilaiseen (minuun). Käytän tässä esimerkkinä asiakkaani sivustoa, missä havaitsin juuri tänä aamuna yllä mainitun tilanteen.
Huomioithan myös, että jos et halua itse huolehtia ollenkaan sivustosi teknisestä ylläpidosta, niin minulta löytyy vuosisopimus, mikä kattaa kaikki alustan päivitykset ja virheenkorjaukset. Tutustu palveluun täältä.
1) Pikakorjaus
Voit toimia seuraavasti mikäli haluaisit vaan sivut äkkiä takaisin linjoille, ja voit vaikka sen jälkeen ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka tutkii tarkemmin virheen syytä:
Virhe on voinut hyvin mahdollisesti aiheutua siitä, että sivuston palvelimen PHP-versio on päivittynyt ja jokin osa WordPress -kokonaisuudesta ei enää toimi tuon version kanssa. Todennäköisesti pystyt vielä palauttamaan aiemman PHP-version takaisin toimintaan ja saat näin sivuston takaisin näkyviin. Tämä onnistuu kirjautumalla palvelimen hallintapaneliin (ei siis WordPressin, vaan palvelimen itsensä hallintapaneeliin), mikä voi olla esimerkiksi osoitteessa omadomainisi/cpanel tai omaomainisi/hallinta. Olet saanut sivutilan tilatessasi palvelimen tarjojalta sähköpostin, missä nuo tunnukset ovat.
Kun olet kirjautunut sisään, etsi kohta mistä pääsee valitsemaan PHP-version. Alla esimerkki Zoner Oy:n hallintapanelin PHP-version hallinnasta (voi olla myös nimellä MultiPHP Manager) :
Kuvassa olevasta Change -linkistä pääset vaihtamaan PHP-version:
Valitse valikosta aikaisempi versio, tässä esimerkissä vaihdan version 7.4:ään.
MultiPHP Manager näyttää kutakuinkin tältä cPanel:issa:
Nyt kun muutos on tehty, voit tarkistaa aukeaako sivusto oikein. Huom. PHP-version päivittymisessä voi mennä jokunen minuutti, eli jos sivusto ei heti aukea, niin odota vielä hetki ja kokeile sitten uudestaan.
Jos sivusto aukeaa tämän muutoksen jälkeen, niin voit halutessasi pyytää ammattilaista tutkimaan nyt asiaa vaikka tällaisella viestillä:
”Sivustomme oli kaatunut palvelimen PHP -version päivittymisen myötä. Saimme tehtyä pikakorjauksen sinne vaihtamalla PHP -version takaisin vanhempaan, mutta asia tarvitsisi nyt tutkia, jotta saamme sivuston toimimaan uudella PHP:llä ennen kuin sen tuki palvelimella päättyy”.
TAI voit jatkaa itse asian selvittämistä siirtymällä kohtaan 2)
Kohdan 2) korjauksien jälkeen voit kokeilla päivittää taas PHP-version takaisin uudempaan.
Huom. mikäli PHP-version muuttaminen ei auttanut tilanteeseen, niin ennen seuraavia toimenpiteitä voit palauttaa version uudempaan, eli pyritään seuraavaksi korjaamaan tilanne siten, että sivusto toimii sitten uudella PHP:llä. Nyt tutkimassani tapauksessa tämä ei korjannut asiaa, eli välttämättä PHP-version nostaminen ei ole tätä ongelmaa aiheuttanut.
2) Tarkista pääsetkö kirjautumaan admin -puolelle.
Mikäli virhe tulee ainostaan sivuston julkisella puolella, mutta WordPressin admin-puoli toimii oikein (yleensä osoitteessa omadomainisi/wp-admin), niin silloin suosittelen toimimaan alla olevan ohjeen mukaisesti (huom. mikäli et pääse admin -puolellekaan, niin siirry suoraan kohtaan 3)
– Ota varmuuskopio sivustosta. Tämä onnistuu asentamalla esimerkiksi Updraft plus -lisäosa palvelimelle. Asennus tapahtuu valitsemalla valikosta Lisäosat / Lisää uusi ja kirjoittamalla hakukenttään ”Updraft Plus” :
Klikkaa sitten Asenna nyt -painiketta ja toiminnon valmistuttua vielä sinistä ”Ota käyttöön” -painiketta. Tämän jälkeen saat ilmoituksen asennuksen onnistumisesta ja ylävalikosta löytyy UpdraftPlus / Backup/Palauta, siirry tuosta kyseiselle sivulle:
Klikkaa sivulta Varmuuskopioi nyt -painiketta:
Tee oheiset valinnat ja klikkaa Varmuuskopioi nyt -painiketta:
Varmuuskopiointi alkaa:
Kun ajo on valmis, tallentamasi varmuuskopio näkyy sivulla:
Nyt voit kokeilla ladata kaikki päivitykset sivuille; mene kohtaan Lisäosat ja klikkaa kaikkien tarjolla olevien päivitysten kohdalla ”Päivitä” -linkkiä, ja vastaavasti päivitä myös teema kohdasta Ulkoasu / teemat, ja vielä itse WordPress -versio sivun ylälaidassa olevasta ilmoituksesta.
Mikäli lisäosien, teeman tai Wordrpessin osalta ei ole päivitystä saatavilla, niin siltä osin asia on jo ollut ok, eikä päivitystä tarvitse tehdä.
Päivitettyäsi kaikki mainitut kohdat voit nyt tarkistaa aukeaako sivuston julkinen puoli oikein. Mikäli aukeaa, niin asia on korjattu. Mikäli ei, siirry seuraavaan kohtaan. Huom. voi olla myös mahdollista, että jotain näistä päivityksistä ottaessasi myös admin-puoli lakkaa toimimasta, tällöin myös voit siirtyä suoraan seuraavaan kohtaan.
3) Sivuston admin -puoli ei toimi, korjataan tilanne palvelimen tiedostojen puolelta
Jos et pääse kirjautumaan WordPressin admin -puolelle, niin tarvitset palvelimen hallintapanelin tunnuksen (mainittu kohdassa 1) tai FTP -tunnuksen (mikäli FTP:n käyttö on sinulle tuttua), jotta pääset tutkimaan asiaa palvelimen päästä.
Kirjauduttuasi hallintapaneliin siirry siellä tiedostojenhallintaan:
Siirry seuraavaksi lisäosien hakemistoon, mikä löytyy tyypillisesti polusta: public_html/wp-content/plugins ja luo sinne uusi alihakemisto:
Ja anna sille nimi:
Nyt uusi kansio näkyy plugins -kansion sisällä:
Siirrä seuraavaksi kaikki muut kansiot tuosta plugins -kansiosta nyt luomaasi uuteen ”JEMMA”-kansioon. Tämä onnistuu raahaamalla kansiot sinne. Kun kaikki kansiot on viety jemmaan, tarkoittaa se sitä, että kaikki sivuston lisäosat on otettu pois käytöstä ja voit nyt tarkistaa aukeaako sivut. Jos aukeaa, niin sivusto näyttää hyvin todennäköisesrti rikkinäiseltä (tämä kuuluu asiaan ja saadaan pian korjattua), kts. esimerkki alta (kuvassa asiakkaani sivusto osoitteessa kvv.fi) :
Mikäli sivusto aukesi nyt (vaikkakin rikkinäisenä), niin olet selvittänyt ongelman syyksi WordPressin lisäosan aiheuttaman konfliktin. Seuraavaksi tarvitsee selvittää mikä lisäosa sen aiheuttaa. Tämä selviää siirtämällä yksitellen Jemma-kansiosta lisäosien kansiot takaisin plugins -kansioon. Eli aina kun siirrät yhden lisäosan takaisin, kokeile avata sivu uudestaan ja kun saat taas pelkän valkea virheilmoituksen, niin viimeksi siirtämäsi kansio on sitten paljastunut ongelman syyksi.
Esimerkki siitä miten Zonerin tiedostonhallinnassa siiretään kansio takasin ylempään kansioon:
Klikkaa kansion päällä hiiren oikeaa nappia ja valitse Copy/Move to…
Poista New Path kohdasta ”JEMMA” -osuus alla olevan kuvan mukaisesti ja klikkaa sitten Move -painiketta:
Nyt siirtämäsi lisäosan kansio näkyy taas plugins -hakemistossa (esimerkissä contact-form-7) :
Nyt esimerkkinä käyttämäni kvv.fi -sivuston ongelman aiheuttajaksi paljastui Really Simple SSL -lisäosa. Kun siirsin sen takaisin plugins-kansioon, niin sivut ei jälleen auenneet ollenkaan. Siirsin sitten sen taas JEMMA-kansioon, minkä jälkeen sivut aukeasivat normaalisti (lopputuloksena kaikki muut lisäosat ovat omalla paikallaan, paitsi kyseinen ongelma-lisäosa) :
Mikäli löysit näin ongelman aiheuttavan lisäosan, tarkista seuraavaksi kansion nimestä päättelemällä mikä lisäosa on kyseessä. Esimerkkinä Really Simple SSL. Googleta kansion nimi vaikka näin: ”WordPress plugin Really Simple SSL”:
Klikkaamalla ensimmäistä hakutulosta pääset lisäosan sivulle
Tarkista nyt, onko kyseinen lisäosa sellainen mitä vielä ylläpidetään:
Kyseisessä tapauksessa näkyy, että lisäosaa on päivitetty ihan lähipäivinä, eli voi olettaa, että sen uusin versio toimii ok. Lisäksi Tested up to -kohdassa näkyy, että se tukee viimeisintä versiota. ”PHP version” -kohdassa mainitaan, että lisäosan pitäisi toimia versiosta 7.2 ylöspäin. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa, milloin se tarkoittaa sitä ettei tässä esimerkissä käyttämäni tapauksen virhe johtunutkaan PHP -versiosta. Nyt voit ladata lisäosasta uuden version klikkaamalla sivulta Download:
(Huom. Mikäli lisäosaa ei ole päivitetty aikoihin ja sen sivulla ehkä lukeekin ettei sitä enää tueta, niin lue lisäosan sivulta mihin sitä on käytetty ja pyri selvittämään voisiko sen jättää kokonaan pois käytöstä, tai pitäisikö sen tilalle etsiä joku vastaava lisäosa. Muista lopuksi poistaa vanhan lisäosan kansio.)
Tämän jälkeen siirry WordPressin hallintapaneelissa kohtaan Lisäosat / Lisää uusi ja klikkaa Lataa lisäosa:
Etsi lataamasi lisäosan zip-tiedosto koneeltasi, valitse se ja klikkaa Asenna nyt:
Klikkaa sitten Ota lisäosa käyttöön -painiketta
Nyt tässä tapauksessa asia korjautui näillä toimenpiteillä. Eli lopputuloksena palvelimella on uusin PHP-versio, WordPress-versio ja lisäosien versiot käytössä ja sivusto aukeaa normaalisti julkisella- ja admin-puolella.
Mikäli asia ei vieläkään korjautunut, niin siirry seuraavaan kohtaan.
4) Teeman ja palvelimen login tarkistus
Nyt jos sivusto ei vieläkään aukea, niin itselläni epäily siirtyisi sivustolla käytössä olevaan teemaan. Asiaa voi tutkia tarkemmin palvelimen logilta. Esimerkkinä Zonerin login sijainti hallintapanelissa:
Klikkaamalla View more -linkkiä saa auki seuraavan näkymän:
Kuvan oikeassa alalaidassa näkyy ”Virheloki”, mistä klikkamalla saa login sisällö näkyviin. Etsi sieltä aikaleimaltaan uusin virhe, missä lukee PHP Warning tai PHP Fatal error:
PHP Warning: require_once(/home/upreetusrm/domains/kvv.fi/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-front-end.php): Failed to open stream
Yllä esimerkki siitä virheestä mikä tuli esimerkkinä käyttämässäni tapauksessa Really Simple SSL -lisäosasta.
Mikäli tuossa virheessä on polkuna ..”wp-content/themes/” -osio, niin silloin virhe viittaa teemaan. Tässä tapauksessa tarvitsee selvittää mikä teema on kyseessä, esimerkiksi virheessä voi olla ”themes/Avada”: käytössä on Avada -teema. Tällöin sinun tarvitsee ladata uusi versio teemasta palvelimelle nykyisen teeman paikalle. Mikäli et ole itse toteuttanut sivuja, niin suosittelen ottamaan yhteyttä sivut toteuttaneeseen tahoon ja laittamaan hänelle tuon virheilmoituksen + pyynnön käydä päivittämässä teema. Jos olet itse ostanut/asentanut teeman, niin sinun pitäisi päästä myös hakemaan siitä uusi versio; Lataa uusi versio koneellesi, uudelleen nimeä vanhan teeman kansio (esim ”wp-content/themes/Avada_VANHA”) ja siirrä uuden teeman kansio sen paikalle oikealla nimellään. Tämän jälkeen voit taas kokeilla aukeavako sivut oikein.
Ehkä hankalin tilanne on se, että virhe on teemassa ja teeman kehitys on lopetettu, eikä sille tarjota enää asiakastukea. Tällöin teemaa olisi joko korjattava suoraan sen lähdekoodeihin, tai vaihdettava kokonaan toiseksi. Kyseisessä tilanteessa suosittelen ottamaan yhteyttä minuun.
Mistä apua WordPress -ongelman selvittämiseen jos oma osaaminen (tai aika) ei riitä?
No tähän on helppo vastaus; ota yhteyttä!
Tyypillisesti tällainen ongelmankorjaus vie aikaa noin 1-2h (tuntiveloitukseni on 60€ +alv%), mutta jos asia on jostain syystä erityisen haasteellinen, niin ilmoitan siitä hyvissä ajoin ennen kuin käytän siihen paljoa aikaa.
Halutessasi voit myös kysyä asiasta palveluntarjoajalta. Voi olla, että saat vastaukseksi etteivät he tarjoa apua virheenselvitykseen, milloin kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen (köh..) ja kertoa lyhyesti mitä olet jo kokeillut + laittamalla mahdollinen logivirhe (vaikka koko login sisältö) myös viestiin mukaan (ei välttämätön, koska tulen kuitenkin tarvitsemaan palvelimen tunnuksen ja voin sitten itse tutkia logia suoraan sieltä). Mutta esimerkiksi Zonerin tapauksessa asiakaspalvelu on kyllä hyvin kattava ja he voivat todennäköisesti vähintäänkin ohjata virheen selvittämisessä oikeaan suuntaan.
Huomioithan myös, että jos et halua itse huolehtia ollenkaan sivustosi teknisestä ylläpidosta, niin minulta löytyy vuosisopimus, mikä kattaa kaikki alustan päivitykset ja virheenkorjaukset. Tutustu palveluun täältä.
Mikäli sivustosi on nyt kaatunut, niin ylläpidon tilatessasi sisällytän siihen myös kyseisen tilanteen korjaamisen.