Kuinka päivitän oman WordPress -versioni uusimpaan 5.0 -versioon?
WordPressistä julkaistiin tällä viikolla uusi 5.0 -versio, mikä sisältää ison muutoksen WordPressin sivueditoriin. Uudessa versiossa tulee sivueditorina Gutenberg -niminen muokkain, minkä avulla käyttäjä voi vaikuttaa aikaisempaa enemmän elementtien asetteluun sivujen sisällä. Tämä kuulostaa hyvältä, mutta päivitykseen liittyen herää luonnollisesti huoli siitä, että voiko se aiheuttaa virhetilanteita sivuilleni tai vaikka koko sivuston kaatumisen?
Miten välttyä virheiltä siirtyessä WordPressin 5.0 -versioon
Ennen päivittämisen aloittamista kannattaa ottaa varmuuskopio koko sivustosta. Tämän voit tehdä joko palveluntarjoajasi hallintapanelin kautta (esim cPanel), tai sitten suoraan WordPressistä esimerkiksi BackWPup -lisäosan avulla (huomioi, että varmuuskopioit koko sivuston WordPressin ydintä myöten. BackWPup:ssa tämä on mahdollista ilmaisella versiollakin).
Virheiden välttämiseksi kannattaa ensiksi päivittää kaikki lisäosat ja käytössä oleva teema. Ennen päivitystä on hyvä tarkistaa onko teemasta jo tarjolla sellainen versio tarjolla, mikä ilmoittaa tukensa WordPress 5.0:lle. Jos tällaista ei ole, niin asiaa voi tiedustella teeman tuelta. Lisäksi on hyvä huomioida, että teeman päivityspaketissa voi olla mukana sivuilla käytössä oleva page builder, kuten WPBakery Page Builder (teeman hakemistossa esim näin: inc/plugins/js_composer.zip. Tästä pitää viedä uusi versio käyttöön lisäosien puolelle (ftp-ohjelmalla). Kyseinen page builder on aika laajasti käytössä kaupallisissa teemoissa; Kun päivitin itse Bridge -teemalla tehdyt sivut, niin sivujen muokkaus ei sen jälkeen enää toiminut, koska uusimmassa Bridgen paketissa ei tule builderistä uutta 5.6 -versiota ja aikaisemmat builderin versiot eivät tue WordPress 5.0:aa. Tässä tapauksessa päädyin ostamaan tuon lisäosan lisenssin ja asensin siitä sitten uusimman version käyttöön, minkä jälkeen ylläpito toimi taas normaalisti. Vastaavaa ongelmaa ei tullut vastaan esimerkiksi The Retailer -teeman päivityksessä, koska siinä tuli mukana uusin builderin versio.
On mahdollista, että jokin käytössä olevista lisäosista aiheuttaa konfliktin WordPressin uuden version kanssa. Ennen päivitystä voi halutessaan vielä tarkistaa jokaisen lisäosan sivuilta onko sen jo ilmoitettu tukevan WordPress 5:0:aa.
Lisäksi suosittelen poistamaan mahdollisen välimuisti -lisäosan käytöstä ennen asennuksen aloittamista. Itselläni on lukuisia sivustoja ylläpidossa ja yhden näistä kohdalla sain aikaan tilanteen ettei ylläpitoon enää päässyt päivityksen jälkeen sisään, koska W3 Total Cache -lisäosa aiheutti konfliktin välimuistista tarjoamiensa tiedostojen ja uuden WordPress -version välillä. Ongelma ilmaantui siten, että aina kun ylläpitoon yritti mennä, niin WordPress ilmoitti, että WordPressin tietokanta on jo ajan tasalla eikä sitä tarvitse enää päivittää. Ongelma korjaantui poistamalla tuo lisäosa käytöstä suoraan ftp -ohjelman kautta ja asentamalla se sitten uudestaan.
Ennen WordPress -version päivitystä suosittelen asentamaan etukäteen nykyiselle WordPress -sivustollesi Gutenberg -editorin ja testaamaan toimivatko sivut asennuksen jälkeen normaalisti. Mikäli mitään ongelmia ei tule tässä vaiheessa vastaan, niin kaikki vaikuttaa hyvältä päivitystä ajatellen.
Lista toimenpiteistä ennen päivittämistä Wordress 5:0:aan
Tässä vielä asia kiteytettynä, eli lista niistä vaiheista mitkä teen päivittäessäni WordPress -version uusimpaan 5.0:aan:
- Ota varmuuskopio sivuston tiedostoista ja tietokannasta.
- Tarkista teeman ja lisäosien osalta, että ne tukevat WordPressin versiota 5.0.
- Päivitä kaikki lisäosat uusimpiin versioihinsa.
- Päivitä teema uusimpaan versioon + teeman mukana tulevat lisäosat (kuten esim. page builder).
- Ota mahdollisesti käytössä oleva välimuisti-lisäosa pois päältä.
- Asenna uusi Gutenberg -editori ja testaa toimivatko sivut sen jälkeen normaalisti.
- Päivitä WordPressin versio.
- Tarkista, että sivut toimivat ja pääset myös hallintapuolelle.
- Tarkista, että pystyt muokkaamaan sivuja, ja jos sivuilla on ollut käytössä joku erillinen sivubuideri (kuten WPBakery Page Builder), niin tarkista että se toimii edelleen normaalisti.
- Laita kohdassa 5 pois päältä ottamasi välimuisti -lisäosa taas aktiiviseksi.
Mitä teen jos sivut eivät enää toimi kunnolla päivityksen jälkeen?
Mikäli sivuilla esiintyy ongelmia päivityksen jälkeen, niin voit halutessasi asentaa sivuille WordPress classic editorin, minkä avulla sivujen muokkaus palautuu takaisin vanhan tyyliseksi editorinäkymäksi uuden Gutenbergin sijaan. Toki olisi hyvä tutkia miksi sivut eivät toimi päivityksen jälkeen ja selvittää mitä sille olisi tehtävissä, jotta uusi editori saataisiin sinne toimintaan. Esimerkiksi tällaisessa ongelmatilanteessa voit olla yhteydessä minuun.
Toinen vaihtoehto on palauttaa varmuuskopion versio, mutta suosittelen ennemmin selvittämään ongelman syyn, ettei tämä sama tilanne tule vastaan uudestaan myöhemmin.